Loader image
Loader image
Back to Top

COVID-19

INTRODUKTION

Introduktion


Dessa riktlinjer är anpassade för lajvet. Informationen är hämtad främst från Folkhälsomyndigheten.se, men även från Region Kalmar och Kalmar Kommuns hantering av Covidsmittade patienter.
Reglerna och riktlinjerna är sammanställda av Sjukvårdsansvariga tillika arrangör Sofia Fiia Carlsson, som arbetar som undersköterska på ett evakueringsboende för covidsmittade patienter. Undertecknas har även tagit semester två veckor innan lajvet för att säkerställa min egen hälsa.
Riktlinjerna är även reviderade av en USK/sjuksköterskestudent som arbetat på pandemisjukhuset i Göteborg.


Observera att dessa kan komma att förändras innan lajvet då de kommer hållas uppdaterade efter nya råd, rekommendationer och förhållningssätt från ovan nämnda källor.

REGLER

Regler

 

 1. Är du sjuk, stanna hemma.
  Känner du dig sjuk med symtom som snuva, halsont, aptitförändringar, hosta eller feber INOM EN VECKA INNAN LAJVET skall du stanna hemma och inte komma till lajvet. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk eller om du har varit sjuk den senaste veckan innan lajvet. De två dagarna som rekommenderas för att återgå till arbete appliceras inte på ett nöje som lajv. Punkt slut.
 2. Tvätta händerna.
  Smittämnen fastnar lätt på händer. De sprids vidare när du tar någon i hand eller när du rör saker omkring dig. Tvätta därför händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder, och gnugga dem noga. Glöm inte att tvätta fingertopparna, tummarna och under naglarna.
  Tvätta händerna efter att ha varit ute, före måltid, om du hostat/nyst/snytit dig och efter ett toalettbesök. Du kan använda sprit med minst 60% alkohol som komplement men om du kan se att dina händer är smutsiga så skall de tvättas med tvål och vatten.
 3. Rör inga ansikten.
  Undvik att röra ditt eget ansikte och andras. Smitta sprids från slemhinnor som näsa, ögon och mun via droppar till händerna och vidare till andra. Undvik därför att röra både ditt egna och andras ansikten.
 4. Dela inte rekvisita.
  Dela INTE glas, flaskor, bestick, godisburk, ansiktsmask, handskar eller egentligen någon rekvisita eller dräktdel med någon annan. Flytta inte på någon annans glas och ta hand om dina egna saker, speciellt din egen disk. Håll koll så du inte dricker eller äter ur samma kärl som någon annan, även om det är någon du känner eller bor med.
 5. Vanligt förkylningsvett
  Hosta och nys i armvecket, lämna inte din smutsiga disk, näsduk eller matrester framme utan ta hand om det själv. Tvätta händerna ofta och krama inte alla du känner så fort du ser dem.

RIKTLINJER

Riktlinjer

För att undvika smittspridning sätter vi även upp dessa riktlinjer. Dessa riktlinjer är inte lika hårt hållna som reglerna, men som en god medmänniska och lajvare uppmuntrar vi dig att följa dessa i så lång utsträckning du kan.

  1. Stanna hemma innan lajvet.
   Försök undvika att träffa andra, att gå och handla eller att besöka offentliga platser innan lajvet. Helst minst 14 dagar innan lajvet.
  2. Planera för lajvet och smittan.
   Märk upp ditt dryckeskärl, markera dina kläder, lämna idén om smink på händerna till nästa lajv, planera för att kunna ta en dusch på lajvet. Packa ner nytvättade kläder och sängkläder och hitta en snygg lösning för att ha handsprit i bältet. Det finns massor av möjligheter för att göra lajvet säkert och bra, och försök planera för att hålla dig ren, prydlig och samlad.
  3. Fundera på att tälta.
   Det finns mycket vackra utomhusmiljöer runt stugan och plats för att sätta upp tält för de som känner att ni vill och kan. Att tälta ensam och att ha sina saker samlat på ett ställe är ett bra sätt att undvika indirekt kontakt med andra.
  4. Ansiktsmask är nya modet!
   Om du känner att du kan arbeta in en ansiktsmask i din dräkt eller något annat som kan hjälpa dig att minimera smittspridningen, så gör det! Tänk bara på att ta av och på dig masken med rena händer, att den behöver sitta bekvämt så du inte rättar till den (med otvättade händer) under tiden du har den på dig och att inte lägga den på otvättade ytor när du tar av dig den. En ansiktsmask som används mer än 4h bör tvättas i minst 60grader eller spritas av samt torka innan den kan användas igen. Så vill du ha ansiktsmask, se till att ha många med dig. Tvättmaskin finns i lokalen, men inte tumlare.
  5. Planera din outfit
   Om du kan, så planera din outfit enligt dessa linjer. Inga plagg är förbjudna och ingen ska skämmas om hen inte följer dessa riktlinjer, men gör du det så gör du en insats både för sig själv och andra.
   Genom att undvika långa och fladdrande ärmar på dina kläder, ringar och armband undviker du att sprida smitta. Välj i stället kortärmat eller fåll, halsband, örhängen och brocher.
   Undvik smink på händer & armar, fingerlösa handskar, långt utsläppt hår där viruset lätt fastnar. För att smycka ut din outfit kan du till exempel skaffa en tjusig hatt eller ett hårband, göra en fin håruppsättning eller en sminkning i ansiktet (med eget smink och borstar).

ÅTGÄRDER

Åtgärder på Lajvet

 1. Deltagarbegränsning
  Vi har satt ett tak på 50 deltagare, inklusive arrangörer och funktionärer, och vi räknar inte med att nå upp till den gränsen.
 2. Lokalen
  Lokalen vi har valt är en stor scoutgård med rinnande, varmt vatten. Det finns många sovsalar, dusch, tvättmaskin och ett modernt kök med modern diskmaskin. Förutsättningarna för att hålla lajvlokalen städad och säker är goda.
 3. Måltider
  Inför måltiderna kommer kön gå via en toalett där varenda person först tvättar sina händer innan de kommer fram till matsalen. Stolar kommer tas bort och flyttas runt i matsalen för att öka avståndet mellan sittande och köksfunktionärerna kommer servera maten för att se till att risken för smittspridning är minimal i måltidsmiljön. Borden kommer städas innan och efter varje sittande person.
 4. Sovplatser
  Sovplatserna kommer spridas ut i byggnaden så deltagarna inte sover tätt ihop och de som vill och kan tälta uppmanas att fundera på det.